Lean

Yellow, green en black belts: wat betekenen ze en wat is het nut?

Als process improvement trainers en coaches krijgen we wekelijks vragen over wat al die verschillende "belts" betekenen en wat voor nut ze hebben. En wie de doelgroep is van deze opleidingen.  Als gepassioneerde trainers willen we graag een antwoord geven op deze vragen.

Wat is het nut van zo’n belt? Hebben we dit nu echt nodig om aan procesverbetering te doen? Natuurlijk niet, maar het is wel een mooie waardering voor iemand die zich heeft ingespannen om de training te volgen en het geleerde om te zetten in een significante verbetering voor het bedrijf.

Nederlands

De 3M’en van Lean

Vraag aan mensen waar ze aan denken bij “Lean Manufacturing” en de kans is groot dat men “het reduceren of elimineren van alle verliezen” als antwoord krijgt. In principe is dit niet verkeerd, dit betreft een belangrijk onderdeel van de filosofie van Lean. Het vormt echter een probleem van zodra men zich enkel gaat focussen op deze verliezen! Zo wordt voorraad (“Inventory”) terecht gepredikt als één van de grootste verliezen die men kan identificeren. Het veroorzaakt o.a.

Nederlands

Dankzij Industrie 4.0 naar 5S 2.0?

5S, voor velen de basis van het Lean Manufacturing gedachtengoed, voor anderen gewoon een manier om hun bureau of werkplek proper te houden. Deze methode zorgt via 5 stappen (Scheiden – Schikken – Schoonmaken – Standaardiseren – Standhouden) voor een goed onderhouden werkplek, waar orde en standaarden zorgen voor een efficiënte werking. Door deze “eenvoudige” standaarden kan iedereen in het bedrijf leren werken met standaard werk en de daarmee verbonden cultuur van continu verbeteren.

Nederlands

SMED – Hot or Not?

Kan SMED, één van de klassieke tools uit het Lean Manufacturing arsenaal, nog brandend actueel zijn? Eigenlijk is dat een retorische vraag: Vandaag zijn snelheid, betrouwbaarheid, en custom-made productie een absolute must om tot de elite van de industrie te mogen gerekend worden. Bijgevolg wordt ‘flexibiliteit’ en ‘inspelen op de klantenvraag’ des te belangrijk in de huidige marktdynamiek.

Nederlands

Verkort je levertijd, met gereduceerde kost & built-in kwaliteit

Bovenstaande quote klinkt waarschijnlijk als een overdreven verkooppraatje: too good to be true. Welke techniek kan er mogelijks bestaan dat deze 3 belangrijke parameters tegelijkertijd kan verbeteren?

Het antwoord: 3P.

Nederlands
Subscribe to RSS - Lean

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

* indicates required

Follow us on