Six sigma - Design of Experiments

Six sigma - Design of Experiments

Wil je na het volgen van een Green Belt Six Sigma of Process Improvement Methodologies nog een stap verder gaan en je verdiepen in de diepere statistische technieken dan kan je deze Six Sigma Design of Experiments volgen.  

 • Het traject bestaat uit 1 werksessie van 3 aansluitende dagen.
 • De werksessie biedt een mix van theoretische onderbouw en praktische oefeningen.
 • Er is steeds ruimte voor ervaringsuitwisseling met andere deelnemers.
 • Aan het einde van het opleidingstraject wordt een examen voorzien dat bij het behalen van een score van 70% recht geeft op een Design of Experiments opleidingscertificaat.
 • Na het opleidingstraject is het mogelijk om een project coaching aanpak te hanteren (na overeenkomst), bestaande uit volgende elementen:
  • Intakegesprek om te helpen het juiste project te selecteren, wat de kans op succes vergroot
  • 2 coaching sessies of ad hoc hulp bij data-analyse, het opzetten van DoE, …
  • Voorbereiding en evaluatie van het project storyboard voor certificering.

Programma

Doelen 

We geven inzicht in die statistische tools die bewezen hebben een belangrijke hulp te kunnen zijn bij het oplossen van dagelijkse problemen in een industriële omgeving:

 • Specifiek voor het uitvoeren van proeven: heel wat mensen betrokken bij procesverbetering doen geregeld proeven. In de loop van de tijd zijn er “smart” methodes zoals Design of Experiments ontwikkeld om met een beperkt aantal proeven een maximaal inzicht te verschaffen in de invloed van parameters en hun eventuele interacties op de gewenste outputs. Met de nieuwe, revolutionaire, “Definitive Screening Designs“ leer je pas echt begrijpen wat het betekent om met een minimum aan proeven een maximum aan informatie te verkrijgen. 

Programma

Bij de methodes van Design of Experiments (DoE) hoort een specifiek jargon dat tijdens de opleiding volledig toegelicht zal worden.

 • Zo zullen de termen factoriële en fractionele schema's, centerpunten, blocking, resolutie en confounding vertrouwd in de oren gaan klinken en zullen we hun praktische betekenis bij het uitvoeren van experimenten leren kennen aan de hand van cases en experimenten met een katapult.
 • Naast de klassieke Designs of Experiments, die gebruikt worden voor “screening” van variabelen komen ook Designs of Experiments voor “optimalisatie” aan bod zoals Response Surface Methodology en het neusje van de zalm: de nieuwe Definitive Screening Designs (DSD). Deze DSD’s vormen de brug tussen de screening designs en de optimalisatie Designs.
 • Het D-optimal criterium is dan weer een handig middel om het gecreëerde model te verfijnen en/of te bevestigen.
 • Split Plot Designs zijn heel praktisch wanneer er zogenaamde Hard-to-Change factoren zijn in het experiment en randomisatie van de experimenten bijna niet mogelijk is.
 • Design of Experiments voor het beter begrijpen en het verbeteren van variatie worden eveneens besproken.
 • Gage R&r, een speciale DoE die gebruikt wordt bij het bepalen van de geschiktheid van een meetsysteem, wordt van al zijn geheimzinnigheid ontdaan. Net zoals de Anova type II methode die hierbij gebruikt wordt.

Doelgroep

Dit programma richt zich op diegenen die ervaring hebben in projectwerk en die betrokken zijn bij de verbetering van complexere productie- of ontwerpprocessen door middel van hogere statistische technieken. Een Green Belt opleiding als voorkennis is noodzakelijk.

Testimonials

 • "Mocht statistiek op dezelfde praktische manier toegelicht zijn in onze schoolse opleiding, dan zouden veel meer mensen professioneler omgaan met data."
 • "Een vak dat ik haatte aan de unief wordt plots een passie en mijn belangrijkste instrument voor procesverbetering."
 • "Niet te geloven hoe onwetend en klungelachtig we met data omgingen tot vóór deze opleiding."
 • "Het is onvoorstelbaar hoe we met een zeer beperkt aantal proeven (Design of Experiments) ons proces beter kunnen leren begrijpen en voorspelbaar maken."
 • "Het aangereikte pallet aan tools laat ons nu toe om voor praktisch alle problemen de oorzaken te vinden en oplossingen te vinden."
 • "De tools aangereikt in de Green belt worden ons nu ook veel duidelijker."
 • "Het belang van statistische proces controle wordt serieus onderschat en het is niet te begrijpen dat het niet meer toegepast wordt."

Trainers

Guido Desmarets, Senior management consultant, begeleidt bedrijven op vlak van veranderingsmanagement, strategy deployment, implementatie van process excellence (six sigma, Lean/ Operational Excellence), kwaliteitssystemen en project management.

Hij heeft een lange professionele ervaring in lokale en internationale consulting projecten. Hij heeft praktische ervaring in R&D, Process Engineering, Quality Assurance en Productie management in een internationale omgeving. Hij behaalde het diploma licentiaat Chemie (RUG).

Extra informatie

Start -en einduur: 08.30u - 17.00u / voertaal is Nederlands. Trainingsmateriaal wordt in het Engels voorzien.

Locatie
Landgoed Ulvenhart: Heistraat 16 Ulvenhout (Gemeente Alphen-Chaam, NL)
Datum

10, 11, 12 september 2019

Prijs
€1800.00 (excl. BTW), korting van 15% vanaf 2e deelnemer van eenzelfde bedrijf.
Inclusief
trainingsmateriaal, lunch en dranken
Inschrijving open?
Ja

SME portfolio

Stanwick is erkend voor betalingen via de KMO-portefeuille.

Six sigma - Design of Experiments

Ik ga akkoord dat mijn gegevens gebruikt worden zoals beschreven in de privacy policy. 

Printer Friendly, PDF & Email