Summer school: Six Sigma Black Belt

Stanwick summer school six sigma black belt

Wil je na het volgen van een Green Belt Six Sigma of Process Improvement Methodologies nog een stap verder gaan en je verdiepen in de diepere statistische technieken dan kan je deze Summer school Black Belt Six Sigma upgrade volgen.  

 • Het Black Belt traject bestaat uit 2 werksessies van telkens 3 aansluitende dagen.
 • Elke werksessie biedt een mix van theoretische onderbouw en praktische oefeningen.
 • Elke werksessie biedt de mogelijkheid tot ervaringsuitwisseling met andere deelnemers.
 • Aan het einde van het opleidingstraject wordt een examen voorzien dat bij het behalen van een score van 70% recht geeft op een Black Belt opleidingscertificaat.
 • Volgend op het opleidingstraject is het na overeenkomst mogelijk om een project coaching aanpak te hanteren, bestaande uit volgende elementen:
  • Intakegesprek om te helpen het juiste project te selecteren, wat de kans op succes vergroot
  • 2 coaching sessies na de BB training of ad hoc hulp bij data-analyse, het opzetten van DoE, …
 • Voorbereiding en evaluatie van het project storyboard voor certificering.

Programma

Doelen 

We geven inzicht in die statistische tools die bewezen hebben een belangrijke hulp te kunnen zijn bij het oplossen van dagelijkse problemen in een industriële omgeving:

 • Het beslissen of de resultaten van 2 of meerdere groepen ( vb. machines, leveranciers, 2 controle methodes, …) verschillend en/of beter zijn.
 • Het zoeken naar belangrijke proces variabelen die een invloed kunnen hebben op de output en de kwaliteit van het product en zelfs voorspellingen kunnen maken over de kwaliteit.
 • Het uitvoeren van proeven: heel wat mensen betrokken bij procesverbetering doen geregeld proeven. In de loop van de tijd zijn er “smart” methodes zoals Design of Experiments ontwikkeld om met een beperkt aantal proeven een maximaal inzicht te verschaffen in de invloed van parameters en hun eventuele interacties op de gewenste outputs? Met de nieuwe, revolutionaire, “Definitive Screening Designs“ leer je pas echt begrijpen wat het betekent om met een minimum aan proeven een maximum aan informatie verkrijgen.

Programma

 • De basisstatistiek wordt herhaald en uitgebreid met statistiek gebruikt bij discrete outputs (goed-slecht situaties).
 • De hypothese testen, zowel voor continue als voor discrete outputs worden ingeoefend en aangevuld met de niet-parametrische testen, die zeer bruikbare alternatieven zijn voor de klassieke hypothese testen (Wilcoxon, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis).
 • De toepassingen voor geavanceerde Regressie analyses worden toegelicht. Hierbij horen de combinaties van discrete en continue inputvariabelen, de niet-lineaire regressie en de logistieke regressie voor gebruik bij discrete outputs (goed-slecht situaties).
 • De Principal Component Analyse is de aanzet tot Big Data analyse en wordt gebruikt in die vele gevallen waar gewone regressie niet toegelaten is of het zelfs laat afweten.
 • Design of Experiments (DOE), Respons Surface Methodology en het neusje van de zalm: de nieuwe Definitive Screening Designs die de brug vormen tussen de Screening designs en Optimalisatie designs. Split plot Designs worden toegelicht. Die worden gebruikt wanneer er zogenaamde Hard-to-Change factoren zijn in het experiment.
 • Gage r&R, een speciale DoE die gebruikt wordt bij het bepalen van de geschiktheid van een meetsysteem, wordt van al zijn geheimzinnigheid ontdaan. De Anova type II methode die hierbij gebruikt wordt, wordt eveneens toegelicht.
 • De invloed van autocorrelatie op de berekende controle limieten wordt toegelicht in de geavanceerde Statistische Proces Controle module.

 

Doelgroep

Dit programma richt zich op diegenen die ervaring hebben in projectwerk en die betrokken zijn bij de verbetering van complexere productie- of ontwerpprocessen. 

Een Green Belt opleiding als voorkennis is noodzakelijk.

Testimonials

 • “Mocht statistiek op dezelfde praktische manier toegelicht zijn in onze schoolse opleiding, dan zouden veel meer mensen professioneler omgaan met data.”
 • “Een vak dat ik haatte aan de unief wordt plots een passie en mijn belangrijkste instrument voor procesverbetering.”
 • “Niet te geloven hoe onwetend en klungelachtig we met data omgingen tot vóór deze opleiding.”
 • “Het is onvoorstelbaar hoe we met een zeer beperkt aantal proeven (Design of Experiments) ons proces beter kunnen leren begrijpen en voorspelbaar maken.”
 • “Het aangereikte pallet aan tools laat ons nu toe om voor praktisch alle problemen de oorzaken te vinden en oplossingen te vinden.”
 • “De tools aangereikt in de Green belt worden ons nu ook veel duidelijker.”
 • “Het belang van statistische proces controle wordt serieus onderschat en het is niet te begrijpen dat het niet meer toegepast wordt.“

Trainers

Guido Desmarets, Senior management consultant, begeleidt bedrijven op vlak van veranderingsmanagement, strategy deployment, implementatie van process excellence (six sigma, Lean/ Operational Excellence), kwaliteitssystemen en project management.

Hij heeft een lange professionele ervaring in lokale en internationale consulting projecten. Hij heeft praktische ervaring in R&D, Process Engineering, Quality Assurance en Productie management in een internationale omgeving. Hij behaalde het diploma licentiaat Chemie (RUG).

Dr. ir. Inez Finoulst, management consultant, begeleidt bedrijven zowel met de Lean als met de Six Sigma methodologie. Ze heeft ervaring in productie, kwaliteit en supply chain in de farmaceutische industrie, in een internationale omgeving. Ze heeft ervaring als trainer statistiek en meer dan 5 jaar ervaring als consultant. Ze behaalde het diploma Industrieel Ingenieur Biochemie (Karel de Grote Hogeschool), een master Cellulaire Biotechnologie (KU Leuven), een doctoraat in de biotechnologie (TU Delft) en een post-doctoraat in Biotechnologie (Houston, USA). Ze is gecertifieerd Lean Six Sigma Green Belt.

Extra informatie

Start -en einduur: 08.30u - 17.00u / Taal wordt bepaald a.d.h.v. de mix van de deelnemers. Trainingsmateriaal wordt in het Engels voorzien.

Locatie
Stanwick (Guldensporenpark 20, 9820 Merelbeke)
Datum

Week 1: 18-19-20 augustus 2020

Week 2: 25-26-27 augustus 2020

Prijs
€3600,00 (excl. BTW), korting van 15% vanaf 2e deelnemer van eenzelfde bedrijf.
Inclusief
Documentatie en lunches. Overnachtingen zijn niet inbegrepen, maar kunnen wel aangevraagd worden bij de reservatie.
Inschrijving open?
Ja

KMO portefeuille

Stanwick is erkend voor betalingen via de KMO-portefeuille.

Summer school: Six Sigma Black Belt

Ik ga akkoord dat mijn gegevens gebruikt worden zoals beschreven in de privacy policy. 

12 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Printer Friendly, PDF & Email