Mediatie ... gezond met conflicten omgaan

blog

Mediatie – wat is het?

Tussenkomst bij een geschil, voornamelijk tussen twee partijen, door een neutrale derde die onderhandelingen belegt, de argumenten van beide partijen beoordeelt en een - overigens niet bindende - oplossing voorstelt. Te onderscheiden van 'arbitreren', waarbij de neutrale partij wel een bindende beslissing mag nemen. (Bron: WordPress Hosting).

Mediatie – wanneer leent zich een situatie tot mediatie?

Mediatie komt in aanmerking in een situatie waar een probleem, conflict of schade herkenbaar is en duidelijk benoemd kan worden. De betrokkenen hebben de vrijheid om aan de oplossing van dit conflict mee te werken en geven aan dat ze bereid zijn dit ook te doen. Een situatie vraagt om mediatie als directe conflicthantering zichtbaar in een doodlopende straat eindigt en de betrokken wel op zoek zijn naar een oplossing maar zich radeloos en wanhopig voelen. Een mediator kan bv een starre en niet succesvolle manier van communiceren, gebaseerd op het principe ‘oog om oog’ doorbreken.

Mediatie gaat uit van een aantal basishypothesen:
  • De centrale veronderstelling is dat conflicthantering gezond kan zijn en een waardevolle kans op groei en verduidelijking in relaties biedt. Het verschil zit in de manier waarop we dit doen! In China bestaan er twee symbolen voor conflict: een “mogelijke positieve verandering” of een “mogelijke gevaar” Wij kunnen beslissen of we deze kans op positieve verandering grijpen of ons in een mogelijk gevaar begeven, dat ontstaat als niet benoemde wilde emoties een muur oprichten.
  • Conflicthantering is een proces, geen product!
  • Het betrekken van een derde partij kan een conflict positief beïnvloeden omdat ze een onafhankelijke, niet-verstrikte, neutrale of bovenpartijdige zicht meebrengt en op zoek kan gaan naar creatieve en alternatieve oplossingen.
  • Het ontwikkelen van talrijke vaardigheden en skills tijdens en mediatieproces stelt betrokkenen in staat om toekomstige problemen en conflicten met succes te hanteren.

Mediatie is een basisdemocratische activiteit, waarbij gelijkheid, coöperatie en eigen verantwoordelijkheid centraal staan.

 

Je kunt niet veranderen hoe anderen omgaan met conflicten, en vaak kan je ook aan de situatie niets doen. Maar je kunt wel veranderen wat jij doet.

(Bron: Maak van je conflict een kans. Dana Caspersen)

 

0

Workshops

Gelieve een volgorde aan te geven (van 1 (absolute voorkeur) naar 4 (kleinste voorkeur)) welke workshop van welk bedrijf u wenst bij te wonen.

Ik ga akkoord dat mijn gegevens gebruikt worden zoals beschreven in de privacy policy

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Contacteer Lieve

Klik hier

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

* indicates required

Follow us on