SMED – Hot or Not?

SMED – Hot or Not?
SMED
Operational Excellence
Lean
Omsteltijdreductie

Kan SMED, één van de klassieke tools uit het Lean Manufacturing arsenaal, nog brandend actueel zijn? Eigenlijk is dat een retorische vraag: Vandaag zijn snelheid, betrouwbaarheid, en custom-made productie een absolute must om tot de elite van de industrie te mogen gerekend worden. Bijgevolg wordt ‘flexibiliteit’ en ‘inspelen op de klantenvraag’ des te belangrijk in de huidige marktdynamiek.

SMED, oftewel Single Minute Exchange of Die, is de methodologie om de ombouwtijd van een productielijn te reduceren. De naam verwijst naar het verwisselen (Exchange) van een matrijs (Die) in Toyota in minder dan 10 minuten (Single digit - oftewel minder dan 10 - Minutes), waar dat eerst uren duurde. De methodologie bestaat uit een gestructureerde 4-stappen aanpak en wordt vervolgens versterkt door ‘kaizen’ (continu verbeteren). De reden voor het ontwikkelen van de SMED-methodologie was om lotgroottes te verminderen. Kortere omsteltijden impliceerde namelijk vaker en flexibeler omstellen met kleinere lotgroottes, waardoor ze productie beter konden afstemmen op de klantenvraag. Bonus: de voorraadniveaus konden hierdoor naar beneden gehaald worden.

SMED hot or not

De SMED-methodologie heeft nog andere doeleinden: de tijdswinst hoeft niet gebruikt te worden om meermaals om te stellen, maar kan ook gewoon gebruikt worden om extra productievolume op je lijn te plannen.  Zo kan je op een goedkope en snelle manier soms net dat beetje extra capaciteit creëren in je productie om de stijgende klantenvraag te volgen. Hier kan je ook de analogie vinden met de F1-pitstop (zie foto); de ombouw op zo’n manier optimaliseren dat er zo veel mogelijk productieve tijd overblijft. Je kan SMED ook nog verder doortrekken voor de optimalisatie van andere geplande stilstanden.  Zo hebben we de afgelopen jaren ook grote shutdowns meer betrouwbaar gemaakt en in tijd gereduceerd.

SMED krijgt in het kader van IoT en Industry 4.0 ook een nieuwe dimensie: door de stijgende complexiteit en de stijgende hoeveelheid van de PLC’s in de huidige productielijnen is de elektronische change-over een niet te onderschatten factor. Ook hier kunnen de SMED-principes de ‘guiding hand’ zijn in het verbeteringsproces.

Dus kortom, SMED is HOT. Het is zonder overdrijven de tool bij uitstek om je productie te optimaliseren in de moeilijke context vandaag. Een juiste scan van jouw bedrijf, met z’n specifieke context en markt, en het toepassen van SMED en het is niet uitgesloten dat je op slechts enkele weken tijd een gigantische doorbraak forceert.

Process improvement

Vandaag de dag worden we overspoeld met tools om ons bedrijfsproces te verbeteren. Denk maar aan Lean, TPM (Total Productive Maintenance), QRM (Quick Response Manufacturing), TQM (Total Quality Management), … Al deze technieken hebben ontegensprekelijk hun voordeel, maar zijn vaak ook vanuit een welbepaalde visie opgebouwd. Een geïntegreerde aanpak dringt zich op.
Nederlands
Printer Friendly, PDF & Email