Hoe R&D-labs hun processen stroomlijnen dankzij operational excellence - deel 2
Om een wetenschappelijke omgeving te optimaliseren, heb je vooral ook nood aan een wetenschappelijke mindset: nieuwsgierigheid naar waarom iets niet loopt zoals je verwacht en een niet-aflatende drive om de oplossing te vinden. Het is maar een kleine stap van de wetenschap naar operational excellence. Daarnaast zijn er een aantal specifieke tools die we kunnen gebruiken, net zoals je een microscoop gebruikt om celkleuring te analyseren of Crispr-Cas om een foutje in het genoom weg te knippen.
- Grondige procesanalyse: we mappen het proces om inzicht te verkrijgen in de doorlooptijd van begin tot eind, met een gedetailleerde analyse van alle processtappen. Afhankelijk van het doel kiezen we het juiste type procesmap, om ofwel de interacties, de doorlooptijd (swimlane) of de informatiestromen (Makigami) in kaart te brengen. Dit leidt tot gedeelde kennis en menig ‘aha’-moment over het waarom of vervolg van een handeling die iemand soms al jaren uitvoert.
- Identificatie van de knelpunten: inefficiënties in kaart brengen en vertragingen visualiseren, zorgt ervoor dat we deze doelgericht kunnen aanpakken. Een grondige waste-analyse focust zowel op procesdata (zoals bijvoorbeeld: hands-on én wachttijd, aantal stalen in het proces en in de diepvries) als op de reden voor de processtap. Waarom werd ooit een controle van de experimentele data ingevoerd en is deze nog relevant? Al snel ontdekt een organisatie dat tot 50% van de processtappen eigenlijk overbodig zijn.
- Procesoptimalisatie: uiteindelijk komen we tot een brede menukaart aan mogelijke verbeterstrategieën. Door dit helder over te brengen aan iedereen die betrokken is bij de workflow en samen de juiste keuzes te maken, bouwen we aan een sterke basis om vooruitgang te boeken. Continue verbetering is altijd een teameffort en door ‘kata coaching’ creëren we een procesverbeteringsmindset doorheen een organisatie. De medewerkers pakken zelf verbeterprojecten aan en zien hoe kleine veranderingen vaak een groot resultaat teweeg brengen voor henzelf of hun collega’s.
- Slimme implementatie: heel vaak is inefficiëntie in een proces het gevolg van een gebrek aan uniformiteit. We standaardiseren dan ook de randactiviteiten (administratie, overleg, informatie- en datatransfer) met duidelijke afspraken, visueel management en korte, snelle overlegmomenten in een tiered accountability-structuur. Hierdoor creëren we meer ruimte voor de medewerkers om zich te focussen op het échte werk: de eigenlijke labo-taken of data-analyse!
Stanwick heeft al meermaals bewezen dat deze aanpak loont. We pasten de fundamenten van Leanmanagement succesvol toe in verscheidene labo-omgevingen en in sectoren zoals biotechnologie, farmaceutica en testlabo’s. Hierdoor kan een wetenschapper meer werk verzetten in dezelfde tijd en bovendien meerdere pistes onderzoeken om sneller tot het juiste resultaat te komen. Interesse in een begeleidingstraject op maat van jouw organisatie? Contacteer ons vrijblijvend!
Ons motto: 'Drive for results'
Bij Stanwick geven we niet zomaar advies, maar reiken we ook écht oplossingen aan. En zelfs dat is geen eindpunt, maar een startpunt. Samen met de klant werken we praktische processtappen uit en begeleiden we bij de implementatie ervan.
Wil jij de Leanfilosofie aanwakkeren in jouw bedrijf? Ontdek ons aanbod van in-housetrainingen en workshops.
Wie is Marlies De Ceuleneer?
Als managementconsultant voor Stanwick is Marlies De Ceuleneer gedreven door wetenschap en geboeid door processen. Na het behalen van haar master en doctoraat farmaceutische biotechnologie aan de Universiteit Gent, ontwikkelde ze niet alleen een passie voor kwaliteitszorg, maar ook voor procesmatige optimalisaties. Achter zowel wetenschappelijk onderzoek als procesverbetering zit een nieuwsgierigheid om inzichten te verwerven met data, het onzichtbare zichtbaar te maken, en dan gericht verbeteringen door te voeren. De stap van de wetenschap naar Leanmanagement was dus makkelijk gezet.
“Werken volgens Lean principes draagt bij aan de effectiviteit van datacreatieprocessen. Het belangrijkste in dit geval is om het onzichtbare zichtbaar en tastbaar te maken.”
Marlies De Ceuleneer
Neem contact met ons op voor een gesprek over hoe wij uw uitdagingen kunnen oplossen met onze bewezen aanpak.

Stanwick. Drive for results
Stanwick biedt resultaatgerichte begeleidingstrajecten inzake operational excellence, project excellence en supply chain excellence met aandacht voor mensen, organisaties en processen. We voeren grondige assessments uit, ontwikkelen heldere roadmaps en implementeren en verankeren verbeteringen om duurzame resultaten te garanderen.
Onze Stanwick Academy organiseert bovendien uitgebreide opleidingen waarin u samen met een gelijkgestemde community bijleert over projectmanagement, continuous improvement, datagedreven organisaties, leiderschap en verandermanagement.