Jouw persoonlijke lenteschoonmaak op het werk!

personal energy
Coaching
Persoonlijkheid

Zet je ramen en deuren open en laat de frisse lentewind door je huis waaien.  Maar niet alleen thuis, het is ongetwijfeld het ideale moment om ook op het werk een “leerstop” in te bouwen. Een moment om te reflecteren wat er voor jou werkt en niet werkt in je professionele leven en waar je meer aandacht aan wil besteden. We geven graag vanuit onze ervaring met het begeleiden en coachen van medewerkers enkele adviezen.

Balanceer je work/life balans

… maar bestaat die balans wel? We geven vandaag de voorkeur om nog enkel te spreken over de levensbalans waar je op een evenwichtige manier al je levensdomeinen (en ongetwijfeld is ook werk daar één van) integreert en die situationeel verandert. Soms zullen professionele verplichtingen de bovenhand halen, bv. wanneer je nog zeker dat ene project moet opleveren, op andere dagen krijgt je familie absolute voorrang. Op de moderne werkplek blijkt het minder en minder mogelijk om thuis en werk netjes te scheiden. Dus sta je zelf toe om te ‘oscilleren’ tussen je werk en thuis doorheen de dag: waarom niet even connecteren met je familie tussen 2 meetings in of 15 minuten je e-mails lezen wanneer de kinderen naar bed zijn. 

Zitten is het nieuwe roken, toch?

We stellen vast dat we opnieuw achter onze PC zitten, ook bij het lezen van deze blog, met het excuus dat we het te druk hebben om even een pauze te nemen. Het klinkt soms contraproductief, maar even de tijd nemen om te bewegen – en we spreken hier over korte bewegingsspurtjes (en niet noodzakelijk over een tijdrovende training) - maakt je gewoon veel productiever omdat het je bloedcirculatie stimuleert en de spierspanning verlaagt. Denk tijdens de dag aan …

  • 10 tot 30 seconden stretchen van armen of benen
  • Kleine bewegingen terwijl je zit, bv. rollen met je schouders of kleine cirkels maken met je armen
  • Grote bewegingen zoals rondlopen tijdens een telefoongesprek
  • En algemeen advies: ga nooit langer door dan 45’ zonder bewegen 

Ga voor die gezonde snack

Wij in Stanwick zijn er nogal voor gewonnen om je persoonlijke energietank op een bewuste en doordachte manier te vullen. Met andere woorden: eet gezond, eet regelmatig en eet voor wat er komt. Eet 3 maal per dag op een evenwichtige manier en vul de tussenperiodes met gezonde snacks (fruit, noten, yoghurt, gezonde repen). Tijd dus om je bureaulade (of je auto) te voorzien van goeie en lekkere energiebronnen.

Gezonde stress is korte stress

Wanneer we fysiek trainen zetten we ons lichaam onder stress op een slimme manier: we gaan beter presteren, worden sneller en/of sterker. Zo kan ook stress werken in het professionele leven en ons gelijkaardige, positieve voordelen opleveren. Een best uitdagende en moeilijke discussie met een collega kan je doen groeien als leider of medewerker (en zelfs als mens). Of een stresserende e-mail kan je aanwenden om je geduld te oefenen en versterken.

En heb je toch het gevoel dat overmatige stress het overneemt, ga dan op zoek naar slim “herstel”. Stress is nooit het probleem, het gebrek aan herstel kan dat wel zijn. Neem even de tijd om te ontspannen en jezelf weer op te laden. En dat kan voor elk van ons iets anders zijn: voldoende slaap nemen, je levenspartner of kinderen even bellen tijdens een pauze, stilstaan bij waarvoor je dankbaar kan zijn, wat frisse lucht happen, een meditatiemoment inbouwen, ...

Nog steeds ‘happy’ in je job?

Volgens de meest recente Gallup opiniepeiling voelen slechts 29% van de millennials zich echt  betrokken bij hun werk. Onze mentale lenteschoonmaak kan ons er toe brengen om even stil te staan bij de vraag “waarom voel ik me al of niet betrokken op het werk … en wil ik daar verandering in brengen?” Wat maakt van 'hard work' ook 'heart work'? Neem als het ware je eigen jobtevredenheid in eigen handen en ga de dialoog aan, met je baas en/of collega’s. Veranderen van job is meestal niet nodig, samen verwachtingen uitspreken en verhelderen is dat meestal wel. 

Waarom hecht Stanwick zoveel belang aan het welzijn van medewerkers?

Met onze 50 jaar ervaring in organisaties kennen we de werkplek, en dat is voor ons zowel de productieruimte, de kantooromgeving als de board room. We zijn er thuis, het is onze habitat. We hebben de evolutie meegemaakt, er zelf mee vorm aangegeven: het continu verbeteren, het blijvend werken aan de competitieve positie van organisaties, de voldoening, de druk en stress die het met zich mee brengt, voor arbeider, bediende, leidinggevende en bedrijfsleider. In Stanwick zetten we in op het beter beheren en versterken van onze persoonlijke energie om de uitdagingen optimaal en ook langer aan te kunnen zonder dat onze gezondheid wordt geschaad. Zet die ramen open en snuif de frisse lentewind!

 

Leadership

Leiderschap is het vermogen om de verschillende talenten in een groep of organisatie te mobiliseren voor het bereiken van grootse, maar concrete resultaten. Effectief leiderschap kan je ontwikkelen. We reiken een instrumentarium aan om de huidige leiderschapskracht te analyseren en ondersteunen door gerichte coaching en begeleiding.
Nederlands
Printer Friendly, PDF & Email