Yellow, green en black belts: wat betekenen ze en wat is het nut?

Yellow, green en black belts: wat betekenen ze en wat is het nut?
Six Sigma
Lean
Training

Als process improvement trainers en coaches krijgen we wekelijks vragen over wat al die verschillende "belts" betekenen en wat voor nut ze hebben. En wie de doelgroep is van deze opleidingen.  Als gepassioneerde trainers willen we graag een antwoord geven op deze vragen.

Wat is het nut van zo’n belt? Hebben we dit nu echt nodig om aan procesverbetering te doen? Natuurlijk niet, maar het is wel een mooie waardering voor iemand die zich heeft ingespannen om de training te volgen en het geleerde om te zetten in een significante verbetering voor het bedrijf.

Tijdens de Stanwick Yellow Belt worden deelnemers ondergedompeld in de wondere procesverbeterwereld. Ze leren er de DMAIC-projectstructuur (Define – Measure – Analyze – Improve – Control) gebruiken en krijgen van elk van deze DMAIC-fases de betekenis en de basistools getraind. Deelnemers kunnen op zijn minst de basistools van de procesverbetertoolbox gebruiken en kunnen dus perfect functioneren als teamlid in een verbeterteam onder leiding van een Green of Black Belt.

De wat meer ondernemende Yellow Belts slagen er, mits wat begeleiding, zelfs in om zelfstandig kleine verbeterinitiatieven op te starten. De Yellow Belt is destijds zo opgezet dat hij/zij meerdere doelgroepen kan ondersteunen: de eerste doelgroep zijn mensen waarvan de organisatie wil dat ze de procesverbetertaal begrijpen en spreken maar voldoende hebben aan de basiskennis. Dit zijn vaak mensen die wel deelnemen aan procesverbeterwerk en/of projecten, maar niet als projectleider. Ook zie je hier vaak mensen van het managementteam aan deelnemen. Een tweede doelgroep kan je benoemen als diegenen die twijfelen: dit zijn vaak  medewerkers die zich afvragen of deze materie wel iets voor hen zou zijn. Zij zien zo’n Yellow Belt als een opstapje naar meer.

De Stanwick Green Belt is het ideale instapniveau voor teamleiders actief in procesverbetering. In onze formule worden deelnemers diepgaand getraind in de essentiële onderdelen om een DMAIC-project te leiden en tot een goed einde te brengen. Ze krijgen er inzicht in de achtergrond en filosofie van de procesverbetertechnieken. Ze worden getraind in het begrijpen en toepassen van de verschillende tools uit zowel de LEAN en de SIX SIGMA toolbox. Daarnaast worden ook tools getraind om het verbeter-initiatief vlot door de organisatie te loodsen.

De Stanwick Black Belt die wij aanbieden vervolmaakt de deelnemers in hun kennis betreffende statistiek. De diepere technieken zoals Gage R&R, diepere hypothesetesten, regressie-analyse en uiteraard ook Design Of Experiments (DOE) komen aan bod. Deze opleiding richt zich vooral op proces, product, kwaliteit- en R&D experten. Ook voor Lean hebben we een aangepast programma.

 Yellow green black belt

Schrijf je nu alvast in voor onze Open Green Belt

Lees meer over Lean

Lees meer over Six sigma

 

Bij Stanwick begrijpen we de waarde van een Green Belt Lean Six Sigma training en bieden we hoogwaardige professionele cursussen die zijn ontworpen om jouw organisatie en jouw persoonlijke groei naar nieuwe hoogten te stuwen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe onze trainingen je kunnen helpen om je doelen te bereiken.

Nederlands
Printer Friendly, PDF & Email