De juiste Manufacturing strategie

De juiste Manufacturing strategie
Operational Excellence
Strategie

Met de juiste manufacturing strategie geef je richting aan jouw “factory of the future” en blijf je succesvol op een competitieve markt.


Een manufacturing strategie is een set van operationele “capabilities”, die consistent in lijn moeten zijn met de competitieve prioriteiten van het bedrijf. En deze prioriteiten zijn gekozen om succesvol te zijn bij je klanten en om systematisch beter te scoren dan je concurrenten. Veel bedrijven kozen al voor een implementatie van TQM, JIT, Lean, QRM, six sigma programma’s enz…maar géén van deze programma’s garandeert je succes en kan tippen aan een goed uitgewerkte manufacturing strategie. Denken dat een excellente toepassing van continu verbeteren garant staat voor business-succes is al vaak een vergissing gebleken. Het helpt zeker mee aan een goede bedrijfsvoering, maar vervangt niet het opstellen van een manufacturing strategie. En dit is zeker géén gemakkelijk proces, want het dwingt je te kiezen…


Een manufacturing strategie geeft ons dus richting: welke operationele sterktes moeten we ontwikkeld hebben om sterker te staan? Als ik sneller orders moet kunnen uitleveren en ik heb niet de sterkte ontwikkeld om sneller en dus efficiënter om te stellen, dan ga ik niet veel baat hebben met eerdere inspanningen om volledig digitaal te werken. Dat is de essentie van de manufacturing strategie: het biedt een lange termijn perspectief om te bepalen welke unieke sterktes ik moet leren ontwikkelen voor de toekomst. En sterktes, die verankerd zitten in de organisatie, kunnen niet gemakkelijk gekopieerd worden. Veel van de competitieve sterktes van een bedrijf zitten immers diep ingebed in de operations.


De manufacturing strategie zet dan ook uit wat we nodig hebben aan operationele sterktes en dit is dus geen opsomming van producten, machines, processen. En van hieruit bepalen we wat de focus moet zijn binnen de context van de “factory of the future  “. En niet omgekeerd.
Een manufacturing strategie vastleggen is een proces ,dat we samen met het bedrijf opzetten en dat start vanuit de klant en de markt en de evolutie ervan. En vastleggen hoe en op welke punten  we beter worden dan de concurrentie . En dan is Factory of the Future een excellent vehikel dat een organisatie mobiliseert om de manufacturing strategie in de realiteit om te zetten.

 

Nederlands
Printer Friendly, PDF & Email