Hoe meet je de maturiteit van je Project Management Office (PMO)?

Stanwick project management office
Project Management
project management office

Wat is een PMO?

Een Project Management Office (PMO) is als de ruggengraat van een succesvolle organisatie. Het helpt bij het plannen, beheren en uitvoeren van projecten op een gestructureerde manier. Maar hoe weet je nu of je PMO op zijn best presteert? Hoe matuur ben je op het vlak van project en portfolio management? Dat is waar de meting van je PMO-maturiteit in beeld komt.

Wat is een matuur PMO?

PMO-maturiteit verwijst naar het niveau van effectiviteit en efficiëntie van je PMO. Het gaat erom in hoeverre je PMO in staat is om projecten efficiënt te beheren en bij te dragen aan de algehele strategie van je organisatie. Een hogere maturiteit betekent betere prestaties en meer toegevoegde waarde van je projecten in de organisatie. Daarnaast zal een matuur PMO proces er ook toe leiden dat de interne resources in de organisatie, alsook outsourcing, efficiënt worden gebruikt.

Waarom is het meten van PMO-maturiteit belangrijk?

Het meten van PMO-maturiteit helpt je inzicht te krijgen in de sterke punten en zwakke punten van je PMO. Het stelt je in staat om te bepalen waar verbeteringen nodig zijn en waar je kunt voortbouwen op successen. Het zorgt er ook voor dat je PMO gelijke tred houdt met veranderende behoeften en groeit met je organisatie. Vandaag leven we in een snel veranderende wereld die een agile PMO werking verwacht en geen starre of logge structuur.

Tijd voor een kleine test. Hoe zou je jezelf als organisatie vandaag omgaan met het project portfolio?

Stanwick Project Management office maturiteit assessment

Hoe meet je PMO-maturiteit?

Er zijn verschillende methoden om de maturiteit van je PMO te meten. Stanwick meet de PMO-maturiteit op basis van 6 dimensies:

  1. Besturingsstructuur: Hoe is je PMO georganiseerd en hoe goed past dit bij je organisatie? Wat zijn de overlegorganen en hoe zijn deze met elkaar verbonden (tiered accountability)?
  2. Processen en procedures: Hoe gestructureerd en efficiënt zijn je projectbeheerprocessen? Maken we gebruik van eenvoudige templates en zijn deze gekend?
  3. Mensen en competenties: Heeft je team de juiste vaardigheden en ervaring om projecten succesvol af te ronden? Meer info rond Project management training?
  4. Hulpmiddelen en technologie: Gebruik je de juiste tools om projecten te beheren en informatie te delen? Meer info rond PMO dashboard
  5. Stakeholdermanagement en betrokkenheid: In hoeverre worden belanghebbenden betrokken en geïnformeerd? PMO gaat doorheen de volledige organisatie en heeft dus heel wat interne en externe stakeholders.
  6. Waarde toevoegen: Hoe draagt je PMO bij aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen? Bijvoorbeeld zien we een trend naar snelle (doorlooptijden) en kwalitatieve projectuitvoering.

Door deze dimensies te beoordelen en te scoren, kun je de maturiteit van je PMO vaststellen en identificeren waar verbeteringen nodig zijn.

Wat is de Stanwick aanpak rond PMO maturiteit?

Binnen Stanwick hebben we een PMO assessment tool die op basis van verschillende dimensies het verbeterpotentieel in kaart brengt. Na de diagnose fase stellen we met een kernteam een verbeterroadmap op om te evolueren richting project excellence.

Meer info rond het opzetten van een PMO project portfolio dashboard.

Conclusie

Het meten van de PMO-maturiteit is een waardevol proces dat je helpt om de effectiviteit en efficiëntie van je PMO te verbeteren. Het stelt je in staat om te groeien en te evolueren in lijn met de behoeften van je organisatie. Verlang je naar betere projectresultaten en een meer strategische rol voor je PMO, begin dan vandaag nog met het meten van de maturiteit!

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Luister in tussentijd alvast naar onze Stanwick Podcast rond project management in de praktijk.

 

Project & portfolio management

Stanwick professionaliseert de wijze waarop projecten aangepakt worden: één uniforme ‘project management’ aanpak en taal, een aanpak die gebaseerd is op de realiteit van de klant. We aligneren de bedrijfsprocessen met de project management aanpak en leggen de link leggen met de bedrijfsstrategie door een doelmatig project portfoliobeheer te installeren.
Nederlands
Printer Friendly, PDF & Email