Proces Improvement Team bij Lotus Bakeries in Oostakker

Proces Improvement Team bij Lotus Bakeries in Oostakker
Procesverbetering
DMAIC

Het kantelen van mini-frangipanes op een welbepaalde plaats op de productielijn is een probleem dat al een lange tijd gekend is. Het probleem komt en gaat, zonder dat we grip kregen op het “waarom”. In februari 2016 startten we een projectteam op (PIT = Process Improvement Team) waarbij we op een gestructureerde manier en aan de hand van een specifieke methode (DMAIC methode) het probleem trachtten aan te pakken:

  • Definieer duidelijk wat het probleem en de doelstelling is
  • Meet de verschillende parameters die tot het probleem kunnen bijdragen
  • Analyseer de meetgegevens en zoek de basisoorzaak
  • Installeer een oplossing en volg de effectiviteit op
  • Controleer en borg dat het probleem opgelost blijft 

Het proces werd van A tot Z onder de loep genomen,  en gedurende verscheidene weken werden vele parameters tegelijkertijd gemeten, om te ontdekken waar de mogelijke oorzaken van het kantelen zou kunnen liggen. Het team trachtte tevens aan de hand van “fysica” het probleem van het kantelen te begrijpen om zo te komen tot de juiste verklaringen. De uitgebreide metingen en analyses toonden aan dat er meerdere oorzaken mogelijk waren, maar geen enkele was van doorslaggevende aard. Het team heeft er dan voor gekozen om de impact van het probleem te reduceren en alternatieve oplossingen uit te werken, in samenwerking met de technische dienst en teamleaders inpak.

DMAIC Lotus grafiek

  • Verbetering 1: verfijnen van de bandovergangen en het wijzigen van de opstelling van de oplijners zodat het risico op kantelen verlaagd
  • Verbetering 2: reinigen met vaste frequentie zodat het kleverig worden van de bodem van frangipanes wordt gereduceerd

Ondertussen produceren we sinds eind november 2016 (al ongeveer 15 productieruns) aan betere rendementen, met als resultaat ook dalende trend van afval in zone inpak.

Proficiat aan het team voor de gerealiseerde resultaten. Door gefocussed, gestructureerd en vastberaden aan dit probleem te werken, zijn we erin geslaagd om het kantelen van de mini-frangipanes te reduceren met een positief gevolg voor de resultaten van de plant.

Nederlands
Printer Friendly, PDF & Email